10/12/2012

Be Mine! continue..bab 24

Salam..kekwan yg follow my belog. sowi lmbt lg update citer BM! ne. FN sesangat sibuk dgn urusan sbg student yg kna sllu mnelaah buku2. sbnrnya bab 24 ada continue sket sblm ne FN post dlu yg dah siap ditaip sbb FN tkut kekwn mnggu dis story ne...sori sangt..hehe. dlam mggu ni FN akan doublekan bab 25 n 26 okay....smile =)) kimchi.

p/s : adk FN kta lgu ne sdap dgr. so FN tgk utubenya, sdp jgk melankolik je dis song. so cba dgr lagu ne..deaabaakkk..!! (tgh siapkan bab 26 smbil dgr lgu ne..+_+)



___________________continue bab 24________________

          " kau hadir bagaikan bintang yang menyeri malamku 
                                    dan senyumanmu bagai tujuh warna pelangi indah di langit siangku"



“Apa? Tak nak ikut aunty pergi UK?” tengku Maisara bangun dari sofa berjalan kea rah TR yang berada di katil. Dia melabuh punggungnya disisi anak sedaranya itu.

“Every year kita beraya di sana Fael. Apa kata Nenda Mariam? , anak dia aunty Melly  dan cucu dia” Dia bukan tak kisah. Tapi setiap tahun bila nak raya mereka akan fly ke  beraya UK bersama mak sedaranya Mak Long Mariam  yang menetap di sana. Sepupunya Tengku Melinda ( Melly ) dan family. Diorang pasti hairan, mereka pasti akan bertanya kenapa tahun ni tak beraya di sana?

“Tahun ni je aunty…Fael nak beraya di sini. Lagipun kesian Mak leha beraya dengan Zara je”

“Dulu tak kesian pun. Mak leha beraya sorang je”TR telan liur. Dia nak beraya dengan Zara. Biar tahun ni menjadi lebih bermakna dalam hidupnya.

“Dulukan Mak leha pulang ke kampong beraya dengan Zara di kampong. Sekaran mereka tak de sesiapa. Mereka nak beraya di sini.”

Diusap bahu TR.  “ raya ketiga kita balik la kesini semula”

“Tak sama aunty. Lagipun dah lama Fael tak dengar takbir raya versi Malaysia” hehe..Tr tersengih. Dia memeluk tubuh auntynya. Dipicit bahu tengku Maisara. Cuba memujuk.

“Fael nak solat raya ke?”

“yelah aunty, Fael nak sembahyang raya dan  beraya di sini lagi pun last Fael beraya dengan kawan-kawan nati lepas spm maybe susah nak jumpa. Fael ingat nak continue study di sana macam yang aunty cadangankan dulu”

“Okay la..” tenku Maisara mengalah. TR ingin beritahu cadangannya tentang study Zara juga namun bukan masanya lagi biar lepas spm baru beritahu aunty.

“aunty terpaksa cancel fly ke UK la. Sedih nenda Mariam nak jumpa cucu lelakinya yang seorang ne” aunty Maisara buat ayat sedih. Bagi TR lagi sedih jika tahun ni dia tak dapat beraya dengan Zara.

“mintak maaf je la. Mohon ampun  maaf zahir dan batin raya tahun ni aunty and fael nak beraya di Malaysia, senang cerita” ujar TR. tengku MAisara melirik anak matannya . dijeling wajah ceria anak saudaranya itu.

“Fael dah banyak berubah?” tengku Maisara angkat kening. Disahut dengan kening TR yang terangkat jugak 

“Ada something yang aunty tak tahu?”

“No..Fael belajar membesar, menjadi dewasa aunty. Orang akan berubah bila masa mendewasakan kita”
Tengku Maisara ketawa sambil memeluk bahu tegap itu. Rafael sudah belajar menjadi dewasa. Dia lupa anak saundaranya bukan lagi budak berusia Sembilan tahun yang menangis kehilangan ibubapanya. Rafael sekarang bersedia untuk menghadapi cabaran di masa akan datang. Betul kata fauzi. ‘Fael sudah dewasa’

“I see… I’m so sorry kerana buat Fael rasa kosong dalam hidup ni. but aunty cuba yang terbaik untuk Fael. Aunty takut Fael kecewa dengan aunty.”

“Bukan..Fael tak pernah kecewa dengan aunty, sejak aunty ambil Fael hidup dalam kehidupan aunty sedangkan aunty berhak untuk mula kehidupan itu dengan uncle Fauzi.” Tr mengengam tangan yang selalu membelai kepalanya, mengusap dengan penuh kasih sayang.

 “aunty akan mula ‘kehidupan itu’ dengan uncle bila hidup fael wujudnya seorang wanita yang boleh ganti tempat aunty untuk jaga Fael” tengku Maisara kenyit mata. Senyumannya meleret bila melihat wajah teruna itu berkerut mencari jawapan yang pasti dari kata-katanya tadi.

“Apa maksud aunty?”

“Your partner..or rakan kongsi jiwa raga you? Atau nak aunty tambah lagi bahasa yang boleh Fael lebih faham?” aunty angkat kening sambil tersengih

“apa dia?”

“Your future wife” ngaaaaaa….dia terus Nampak muka Zara. Bling!! Macam bintang kejora jek muncul bersinar.

Senyuman Tr semakin lebar. Sempat lagi dia mengaru pelipis. Helahnya untuk menutup malu dan segan bila berbicara soal masa depan yang membuat hidupnya berbunga setiap hari.

“Suka ey?”

“Mana ada..” Tr ketawa bila tengku Maisara mengeletek perutnya. Kadang-kala aunty suka melayannya seperti budak-budak lagi. Tapi bila aunty cuba buka ‘future’ anything ‘future’ tak kira masa depan ke? bakal isteri ke? dia sudah berbunga.

Tujuh warna pelangi mula mewarnai hidupnya. Perancangannya yang pernah dibentangkan pada uncle Fauzi serasanya akan terlaksana.

4 comments:

  1. Replies
    1. shazlin hairany , minggu ne FN post doublekan bab 25 terus 26 sekali.. tq ur support guy!!

      Delete
  2. xsabar nk tunggu bab 25... Hehehe tr ni malu tapi mahu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. cyah..tima ksh setia ngn dis story..+_+

      Delete